I februari trodde man att han var ett irrbloss. När han i maj valdes till president var det en mindre sensation. Nu återstår att se om Emmanuel Macron ska lyckas reformera den franska arbetsrätten och skapa en politisk överrock i Eurozonen, två frågor som står högt på hans agenda.
I en dryg timme i måndags den 15 maj fick vi, 60-talet medlemmar, lyssna på en initierad analys av det nya politiska läget i Frankrike. Det var två proffs som satt på podiet i Radiohusets studio tre: Journalisten, författaren och Frankrikeanalytikern Ingmarie Froman och författaren till boken Slaget om Frankrike Tomas Lindbom.
Allt slängdes överbord
Ingmari Froman började:
– Macron är ung, 39 år gammal. Bara Napolen var yngre när han tillträdde, och det är 200 år sedan. Det är sensationellt att en så oerfaren person väcker en sådan entusiasm. Fransmän har tidigare tyckt att det är nödvändigt med hög ålder, gärna 60 plus, och lång erfarenhet av politik för att ha makt över kärnvapen och kunna försvara Frankrikes intressen utomlands.
Allt slängdes överbord med valet av Macron. Han fick 66 procent vilket var väldigt högt, även om många röstade emot Marine le Pen som fick knappt 34 procent.
– Då säger jag: så gör man alltid i andra valomgången.
– Han har vinden i ryggen. Dessutom har han inte varit så detaljerad i vad han vill. Det är smart.
Emmanuel Macrons prioriterade fråga på hemmaplan enligt Ingmarie är att göra om arbetsrätten. Under Hollandes tid skapades det 300 000 nya företag samtidigt som arbetslösheten steg med 600 000.
– Få fransmän får fasta jobb numera, det som ökar är tidsbegränsade anställningskontrakt.
Han har inte vikt sig, inte jamsat
Hur han kommer att lyckas har att göra med fackföreningsrörelsens makt i processen.
– Det är mycket möjligt att det tas emot positivt eftersom han har en positiv vind. Han har inte vikt sig, inte jamsat utan stått fast vid sin övertygelse.
– Genom sin rakhet och konsekvens kan han få respekt för sina reformer.
Tomas Lindbom var mer tveksam: – Politik i Frankrike genomförs i två fora: dels de folkvaldas församlingar dels på gatan, med strejker demonstrationer och våld.
– 50 procent av den fackliga rörelsen är kopplad till revolutionära sidan.
Redan första dygnet efter att han valts genomfördes en gatudemonstration.
När det gäller hans andra stora fråga, EU, är Macron även här konsekvent och rak, enligt Ingmarie, och inte vag och konturlös som sin företrädare François Hollande.
– Men han kommer att få kämpa för sina idéer. Därför har han redan knutit en särskild rådgivare till presidentpalatset för att kunna kryssa rätt i EU.
Tomas Lindbom poängterade svårigheterna med hans positiva EU-inställning:
– Det har kommit kritik från alla håll mot hans EU-politik. Åtta av presidentkandidaterna var emot EU, han var den ende som på allvar är för.
Ett tredje plus för Macron är enligt Ingmarie hans stil. – Det märks att han är en president som tar femte republiken på allvar.
– Man måste stå över partipolitiken. Det har varit främsta kritiken mot Hollande. Som president ska man leda landet och stå höjd över mängden.
– Han har inte satt foten fel en enda gång den första veckan.
En ny konflikt på framväxt
Tomas Lindbom beskrev det nya politiska läget utifrån sin bok Slaget om Frankrike. Han menar att en ny konflikt som är på framväxt är den mellan de som vill bevara traditioner och Frankrikes särart, och de som vill göra Frankrike till en del av en global värld: de nationalistiska mot de internationalistiska (alt europeiska).
– Teve-debatten strax för andra omgången var dramatisk, och den tuffaste någonsin som jag sett i fransk teve.
– Marine le Pen smädade och hädade Macron och kallade honom bankir, lakej, storkapital. Dessutom sa hon ”ni är socialist”.
Tomas menar att den nye presidenten är katalysator för en klassisk konflikt mellan olika politiska partier som konkurreras ut av en ny konflikt: mellan nationalistiska och internationalistiska eller europeiska intressen. Men också mellan det liberaltoleranta och det auktoritära.
– Han står för något nytt, inte i mitten i en höger-vänsterskala. Han har själv sagt att han varken är höger eller vänster. Det är en ny aspekt i det politiska livet.
– Det är intressant men också ett problem för honom. Han har inget program. Han måste bevisa att han står för något nytt. Det är en styrka att han är liberal.
De två på podiet fick flera frågor från publiken, om gammelmedia kontra sociala medier, om den nya presidenthustrun Brigittes roll, om blankröster, Nationella fronten och om Emmanuel Macron kanske är den nye Jesus (samma fråga som ställdes till Stefan Löfven i söndagens partiledardebatt i SVT)…
På Jesusfrågan svarade Ingmarie Froman att klyftan är enormt djup mellan olika falanger.
– Misstron mot politiker är så otroligt stor. Många känner sig överkörda och mosade av politikerna i Paris.
– Om han lyckas är han Jesus…
Text: Ingrid Kinne Lindgren